ZER DA SLOW FOOD?
Slow Food oinarrizko erakunde globala da, 1989an sortua, tokiko elikadura-kultura eta -tradizioen desagerpena prebenitzeko, bizi-erritmo bizkorren gorakadari aurre egiteko eta kontsumitzen diren elikagaien gaineko interes orokorrari, jatorriari eta gure elikadura-erabakiek inguratzen gaituen munduan duten eraginari aurre egiteko.

Hasieratik, Slow Food mundu mailako mugimendu bihurtu da, eta gaur egun, 160 herrialdetan baino gehiagotan milioika pertsona ari dira lanean, mundu guztiak elikadura ona, garbia eta bidezkoa eskura izan dezan.
Slow Food-en ustez, elikadura bizitzako beste alderdi askorekin lotuta dago; kultura, politika, nekazaritza eta ingurumena barne. Elikagaien kontsumoarekin lotutako gure hautuen bidez, horiek lantzeko, ekoizteko eta banatzeko moduan eragin kolektiboa izan dezakegu, eta, ondorioz, aldaketa handia eragin.
Laburbilduz, Slow Food dieta edo errezeta multzo bat baino askoz gehiago da, elikaduraren ikuspegi holistikoa da; kultura, ingurumena, osasuna eta etika barne hartzen dituena.

SLOW FOOD” FILOSOFIA
Slow Food-ek bizi garen mundu ikuspegi bat dauka, eta mundu horretan denok izango dugu aukera guretzat, ekoizleentzat eta planetarentzat ona den janari batez gozatzeko.
Gustua eta kultura estandarizatzearen eta elikagaien industriako eta nekazaritza industrialeko multinazionalen botere mugagabearen aurkako mugimendua da.
Slow Food mugimenduaren lana elikagaien kalitatearen nozio batean oinarritzen da, elkarri lotutako hiru printzipiok definitua: onak, garbiak eta zuzenak.

ONA: sasoiko elikadura zaporetsu eta freskoa, zentzumenak asetzen dituena eta tokiko kulturaren parte dena.
JUSTUA: kontsumitzaileentzako prezio eskuragarriak eta ekoizleentzako ordainsari justuak.
ON EGIN!!
Slow Food: ideia baten istorioa
Slow Food 1980ko hamarkadan sortu zuten Carlo Petrinik eta aktibista talde batek, eskualde-tradizioak, elikadura ona, gastronomia-plazera eta bizi-erritmo motela defendatzeko hasierako helburuarekin. Bi hamarkadako historiaren ondoren, mugimenduak eboluzionatu egin du elikadurari buruzko hurbilketa globala egiteko, gure elikagaien, gure planetaren, pertsonen, politikaren eta kulturaren artean dauden harreman sendoak aitortuko dituena. Gaur egun, Slow Food mugimendu global bat da, 160 herrialde baino gehiagotan milaka pertsona eta proiektu inplikatzen dituena.

1989 : Slow Food nazioarteko mugimendua ofizialki Parisen sortu zen eta Slow Food Manifestua sinatu zen.
1992 : Slow Food Alemania sortu zen.
1996 : Slow Foodek Turingo Gustuaren Lehen Salone ospatzen du, non Gustuaren Arka proiektua aurkezten duen. Salone bi urtez behingo ekitaldia izango da, baita nazioarteko azoka garrantzitsuenetako bat ere, artisau-elikadurari eta elikadura iraunkorrari eta tokiko tradizioak eta kalitate handiko produktuak babesteaz arduratzen diren eskala txikiko ekoizleei eskainia.
2000 : Baluartes proiektua sortu zen. Slow Food AEB sortu da.
2003 : Biodibertsitaterako Slow Food Fundazioa sortu da.
Slow Food Japonia sortu zen.
2005 : Salão das Comunidades do Alimentos ospatzen da, Brasilgo Slow Food elkarteak elikadura tradizionalari eskainitako eskala handiko lehen ekitaldia.
2006 : Slow Food AEBk Terra Madre laguntza-funtsa sortu zuen (ingelesez, Terra Madre Relief Fund) Katrina urakanak kaltetutako Louisianako elikagai-komunitateei laguntzeko.
Erresuma Batuko Slow Food sortu zen.
2010 : Terra Madre topaketak egiten dira Azerbaijanen, Brasilen, Kanadan, Hego Korean, Georgian eta Kazakhstanen; Bulgarian Terra Madre Balakans-en lehen edizioa ospatzen da.
osnia eta Herzegovinako Ustikolinako Tase Festival jaialdiak Balkanetako penintsula osoko Baluartes biltzen du.
Huertos en África proiektua hasi zen.
2012 : Slow Foodeko presidente Carlo Petrini NBEko Indigenen Gaietarako Foro Iraunkorrera doa, New Yorkera.
Carlo Petrinik Elikadura Segurtasunari eta Nutrizioari buruzko Foro Globalean parte hartu du, «Río+20» Nazio Batuen Biltzarrean.
Slow Food hainbat GKErekin eta beste erakunde batzuekin elkartu da, Nekazaritza Politika Bateratua (NPB) hobetzeko kanpaina bat hasteko. Good Food Marchek (Janari onaren aldeko martxa) nekazari eta nekazariak, herritarrak eta gazteak biltzen ditu Bruselan, eta Carlo Petrinik bere eskaerak aurkezten dizkio Europako Parlamentuari.
Slow Food Nazioarteko Seigarren Kongresuak 95 herrialdetako 650 ordezkari hartzen ditu. Topaketa honetan, Elikagaiaren zentraltasuna izeneko politikaren gida dokumentu berria berresten da.
2014 : Slow Meaten lehen edizioa Denverren, AEBetan Gustuaren Salonearen hamargarren edizioaren eta Terra Madre sarearen hamargarren urteurrenaren ospakizuna Turinen (Italia). BBCko Food Programme irratsaioak bazkide mediatiko gisa parte hartzen du ekitaldiaren gai nagusia den Gustuaren Kutxan.
2016 : Terra Madre Salone del Gusto lehen aldiz ospatzen da aire zabalean irailaren 22tik 26ra bitartean Turinen (Italia). Ekitaldiak Carignano Antzokian ematen diren hitzaldi batzuk biltzen ditu. Milioi erdi pertsona baino gehiago bertaratu dira ekitaldira.
Ekainaren 2tik 5era Tiranako (Albania) Terra Madre Balkans ospatzen da.
Carlo Petrini Elikadura eta Nekazaritzarako Nazio Batuen Erakundearen Europarako Zero Gosea programaren enbaxadore berezi izendatu zuten maiatzean.
Love the Earth, Defend the Future kanpaina hasi da, Slow Food finantzatzeko modua aldatzea sustatzen duena, finantzaketa kolektiboko eredu baten alde eginez.